top of page
  • Writer's pictureJoost van de Loo

Klaar met je eigen ongeduld

Ongeduld hoort bij jou als vinnen bij een vis. MAAR Wat als je het gehad HEBT MET JE DAT GEVOEL? ALS JE HELEMAAL KLAAR BENT MET JE eigen onrust? Denk dan: ‘nieuwe tools’.

Bij professionals met visie zorgt ongeduld voor beweging, snelheid, richting. Door jouw ongeduld begin je aan initiatieven die voor veel andere mensen overduidelijk nog te groot of te vaag zijn, qua impact. Jij denkt: “Ja dat zal wel, maar toch moet het nu, want het moet anders. Hoe eerder hoe beter.”


Daardoor ga je aan de slag met je visie. En als je geluk hebt, en je bent ook nog eens uitermate communicatief, op een verbindende manier, dan gaat het stromen. Zoals bij Virginie (48), die zich op het verbeteren van ‘employee engagement’ heeft gestort: “Door mijn oplossing praat de top en de werkvloer weer met elkaar. Ze zijn nu nieuwsgierig naar elkaars perspectieven.”

Maar dan.


Iemand als Virginie is niet meer verrast door wat volgt na een beginfase. Doorontwikkelen, opschalen, uitbouwen, formaliseren, verankeren. Ze weet inmiddels hoe dat werkt en wat er voor nodig is. Maar wat ze ook weet: die knagende onrust, die zelfopgelegde druk, gaat nooit weg: “Mijn frustratie is ook mijn kracht, dat weet ik, maar ik wordt er soms ook moe van. Ik heb altijd maar met mezelf te maken.”


Virginie is ongeduldig over haar eigen ongeduld. Ze vraagt zich af of ze ooit vrede zal krijgen met haar eigen drive - als soort een Zen master die weet: “het is”.


Dat is een goede vraag.


Je kunt de route van acceptatie kiezen. Vanuit het idee: deze gevoelens horen bij het pionieren. Alle belangrijke verandering duurt lang. Je zet alles op alles voor je visie, maar bijna alles is onduidelijk: doe ik te veel, te weinig, ben ik aan het forceren?


Toch is de vraag of je er komt met acceptie alleen.


De beste stuurlui die aan wal staan zeggen: geniet van de reis, niet van de bestemming. Een echte zeeman zegt: hoe kun je genieten van de overtocht als je ligt te spartelen op volle zee, zonder boot, zonder zeil, en zonder warm jack tegen de koude wind?


Jouw gevoelens van onrust horen bij jou, maar ongeduld over je eigen ongeduld is soms ook een teken dat er iets praktisch ontbreekt. Je bent geen vis. Je bent een mens en om te genieten van een veranderproces heb je instrumenten en hulpbronnen nodig. Tools!


Voel je continu onrust bij het realiseren van je visie? Heb je geen zin meer om het weg te relativeren? Zoek je nieuwe tools voor verandering en impact? Stuur me een bericht voor een telefonisch visiegesprek van 30 minuten (vrijblijvend) 06-507 339 04


11 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page